Enerji kimlik belgesi, enerjinin verimli kullanılmasını sağlamak, Oluşabilecek israfı minimuma indirmek, çevrenin korunmasını sağlayabilmek için düzenlenmiş belgedir. Enerji kimlik belgesi ısıtma soğutma sitemlerinin verimini ve binaların yalıtım özelikleri ile alakalı bilgilerin toplandığı bir belgedir. Bu belge ile yapıların enerji sınıfı tespit edilebilmektedir. Enerji kimlik belgesini her mühendislik firması tedarik edemeyebilir. Enerji kimlik belgesininim düzenlemelerinden ilgili firmalar sorumlu tutulmaktadır. 2007 yılında çıkan kanuna göre binaların enerji kimlik belgesi bulundurması gerekmektedir. Enerji Kimlik Belgesinin amacı kullanılan mevcut enerjiyi daha verimli kullanmaya yöneltmektir. Bu amaçla 2007 yılında Enerji Verimliliği Kanunu çıkarılmıştır. Kanunun ardından Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği 2008 yılında çıkarılmıştır. Çevre ve şehircilik bakanlığı Enerji kimlik belgesini zorunlu tutacağını söylemiştir. Çevreye zarar veren binaların artık satışında zorlanılacağının da bildirilmesi bu belgeyi zorunlu kılmaya yeterlidir.
Kış aylarında doğalgaz harcaması ciddi bir bütçe almaktadır. Binaların ısı yalıtımı yapılarak sunulması bu bütçeyi azaltacağı gibi enerji tasarrufu da sağlayacaktır. Enerji kimlik belgesinin ısı yalıtımından sonra tahsis edilmesi önerilmektedir.
Enerji kimlik belgesi için bina performans belirlemesinin yapılması gerekmektedir. Bina performansı değerlendirilmesinde bu bir apartman enerji kimlik belgesi için ise; apartmanın ısıtılması için gerekli olan enerjinin tamamının hesaplanması gerekmektedir. Bu hesaplamalar yapılırken oluşabilecek ısı kayıpları göz ardı edilmemelidir. Apartmanın ne ölçüde güneş ışığından faydalandığı da hesaplamalar için önemlidir. Sıcak su kullanım miktarı da tespit edilmelidir.